Ostovoima käännetty kotiinpäin, työvoimaa pitäisi saada

Neljän ylöjärveläisen yritysjohtajan kokoontuessa ilmoille kimpoaa hyvin paikallishenkistä kommentointia.

Kauppakeskus Elon Citymarket-kauppias Jaakko Pirtinaho määrittelee Ylöjärvi-hengen:
− Se on sitä, että yrittäjät, päättäjät ja kunnan virkamiehet joukkueena kehittävät omaa paikkakuntaa, ja kaupungin toimijoilla on meille yrityksiin päin kasvot. Tiedämme kenen kanssa lähdemme puhumaan ja ajamaan asioita.
Yhteisestä työstä on kaupan alalta konkreettinen näyttö. Seitsemän vuotta sitten paikkakunnan päivittäistavarakaupan ostovoimasta 45 prosenttia valui naapurikuntiin. Nyt Pirtinaho arvioi luvuksi 3−4 prosenttia.
− Tämä on tehty perustamalla uusia kauppapaikkoja kaupungin kanssa yhteistyössä.
Vaikka aika taloudessa on tiukka, väkilukuaan kasvattavassa kaupungissa kaupankin on helpompi hengittää. Myynti ei ole Citymarketissa laskenut, vaikka ihmisten ostovoima on pienentynyt ja tarjoustuotteiden myynnin osuus kasvanut.

Asuntokaupassa nokka ylöspäin

Ylöjärven Yrityspalvelun hallituksen puheenjohtaja, kiinteistövälittäjä Mika Kotiranta tietää väestönkasvulle vauhdittajan:
−2000-luvulla kaupunki on luovuttanut yli 200 yritystonttia, ja tonteilla toimivat pk-yritykset synnyttävät työpaikkoja.
Asuntokauppa Ylöjärvellä käy Kotirannan mukaan nyt paremmin kuin parina aikaisempana vuonna.
− Nokka näyttää tälle vuodelle ylöspäin, edellyttäen että asuntojen hintataso on oikea. Hinnat ovat Ylöjärvelläkin hieman laskeneet. Uudistuotantoa ei kuitenkaan voida toteuttaa tiettyä hintatasoa edullisemmin, ja uusien ja vanhojen asuntojen hinnat seuraavat toisiaan. Kovaa pudotusta Ylöjärvellä ei tule, mutta muualle en ota kantaa, Kotiranta analysoi korostaen asuntokaupassa vaikuttavia alueellisia eroja.

Laajennuspainetta, verkostovahvuutta 

Sorvaamo Niemenmaa Oy:n toimitusjohtajalla Timo Niemenmaalla on investointipainetta ja työvoimapula.
Yritys on isojen vientiyritysten sopimustoimittaja, ja viisi viime vuotta sillä on mennyt oikein hyvin.   Liikevaihto on kasvanut tasaisesti, tuotantokoneisiin on investoitu. Kohta pitäisi laajentaa halliakin.
− Ongelmana on työntekijöiden saanti, ammattinsa osaavia koneistaja-sorvaajia ei tunnu olevan missään. Kolme kuukautta olemme etsineet rekryfirmojen ja TE-toimiston kautta, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Parille tekijälle olisi paikka, Timo Niemenmaa kertoo.
Merkittävä vahvuus on ylöjärveläisyritysten yhteistyöryhmä, jossa Niemenmaan Sorvaamon rinnalla toimivat Orsiteräs Oy ja Rautalaaki Oy. Verkoston voimin asiakkaille on voitu tarjota isompia toimituskokonaisuuksia.
Paikallinen verkosto on tärkeä myös Lehtovuori Oy:lle, joka on Ylöjärvellä pitkään toimineen Arvemet Oy:n tytäryhtiö. Ympäristökalusteita valmistava Lehtovuori tähtää kasvuun, ja muskeleita tähän on vahvistettu pari vuotta yrityskaupoilla. Yritys on pitkään toiminut Lassila & Tikanojan sopimusvalmistajana, ja viime vuonna se osti Lassila & Tikanojalta puisto-, julkitila- ja kierrätysroska-astioiden liiketoiminnan.
Lehtovuori linkittyy osaksi Kolmenkulman yritysalueen cleantech-yritysten joukkoa. Kolmenkulmassa toimii myös sen yhteistyökumppaneita, muun muassa maalaamo.
− Ympäristökalustealalla vire on positiivinen, sillä viihtyisän ja turvallisen ympäristön avulla ihmisten hyvinvointia voidaan oikeasti parantaa. Mutta uhkiakin on. Kaupungit ovat merkittävä ympäristökalustaja ja niillä rahat ovat tiukassa. Tampere esimerkiksi kertoi leikanneensa 15 prosenttia ympäristökalustamisen budjetistaan, toimitusjohtaja Yrjö Ojanen kertoo.
Vientiä on nyt 30 maahan ja se puoli on Ojasen mukaan mahdollisuuksia täynnä. Historiansa isoimmat kaupat yritys on tehnyt Tanskaan, kun Kööpenhaminan kaupunki osti 10 000 patterinkeräysboxia. Ne valmistettiin Ylöjärvellä.

Ylöjärvi-yrittäjät-yhtenä-joukkueena-kehitetään-omaa-paikkakuntaa
Ylöjärvi-henki on sitä, että yhtenä joukkueena kehitetään omaa paikkakuntaa, arvioivat toimitusjohtajat Yrjö Ojanen ja (vas.), Mika Kotiranta, Jaakko Pirtinaho, Timo Niemenmaa ja Timo Isolähteenmäki.

Huutomerkki lilaYlöjärven elinkeinopalkinto Tampereen Kovakivi Oy:lle

Kivi ja sen työstäminen antavat vahvan ominaisleiman Ylöjärvelle. Yksi kivi-imagon rakentajista on satavuotias perheyritys Tampereen Kovakivi, joka palkittiin Ylöjärven kaupungin vuoden 2015 elinkeinopalkinnolla. Yritys louhii ja jalostaa Kurun harmaata, punaruskeaa ja mustaa graniittia. Se työllistää tällä hetkellä 22 työntekijää ja vie kiveä yli 30 maahan.


Mitä kuuluu Ylöjärvi?

Lue lisää:
Kivilähde pulppuaa taas
Elinkeino-ohjelmaan terävät kärjet Ylöjärvellä