Smart Tampereen rakennusaineet: Avoimuus, kumppanuus ja kokeilukulttuuri

Tampereesta kehitetään digitaalista ja älykästä Smart Tampere -ohjelman voimin vuosina 2017–2021. Elinkeinopoliittisen kaupunkikehittämisen avainteemoja ovat älykäs teollisuus, terveys, koulutus ja osaaminen, infra, rakentaminen, liikkuminen sekä kaupungin hallinto ja osallistaminen.


– Tampere tähtää kestävän ja älykkään kaupungin kehitysympäristöksi. Eri organisaatiot, yritykset ja yhteisöt halutaan tuoda yhteen ratkaisemaan haasteita, joita kaupunkilaiset kohtaavat arjessaan. Kun aiemmin kaupunki kilpailutti ja tilasi valmiita ratkaisuja, jatkossa asioita kehitetään yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa, sanoi pormestari Anna-Kaisa Ikonen ohjelman julkistustilaisuudessa Mindtrek-konferenssin yhteydessä.

Kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen sanoi kaupungilla itsellään olevan uudessa toimintamallissa useita rooleja.

– Perinteisen tilaajan lisäksi kaupunki voi olla koollekutsuja, yritysten yhteensaattaja, innovaattori, sijoittaja, testialusta tai mahdollistaja esimerkiksi kaavoituksen kautta.

Smart Tampere edellyttää kaupunkiorganisaatiolta isoa kulttuurin ja toiminnan muutosta yhteisöllisen, kokeilevan ja kestävän kehityksen suuntaan. Miten organisaatio siihen taipuu? Elinvoimajohtaja uskoo, että hyvin.

– Kyllä ihmiset haluavat tehdä asioita mieluummin fiksusti kuin tyhmästi.

Tiedotustilaisuudessa Smart Tamperetta kommentoinut Cargotecin johtaja Matti Sommarberg piti ohjelmaa tervetulleena, mutta muistutti sen edellyttävän kovaa työtä ja hyvää johtamista. Hän korosti, että globaali yritys käy globaalia kilpailua yrityksen sisällä ja siinä kisassa tärkeintä on osaava työvoima ja sen saatavuus.

– Keskeiseksi nousee Tampere3 – toisaalta pitää muistaa, että osaajia syntyy myös tekemisen kautta.
M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo huomautti, että osaamisen jalostuminen menestykseksi vaatii ympäristön, ekosysteemin. Kunnianhimoisessa ja älykkäisiin ratkaisuihin perustuvassa Smart Tampereessa on tarkoitus sellainen luoda.

– Ohjelma onkin musiikkia IT-alan korville.

Hyvinvointikeskus allianssimallilla

Smart Tamperetta käytännön esimerkkejä ovat jo muun muassa älykkään valaistuksen teknologia-alusta, vanhusten kuvaetähoito, joukkoliikenteen reaaliaikainen tietojärjestelmä, älybussit, Vuoreksen jätehuoltojärjestelmä sekä Tesoman asuinalueen nopeisiin kokeiluihin käyttökelpoinen avoin innovaatioalusta Koklaamo.

Tampereen kaupunki lähtee myös kehittämään Tesoman hyvinvointikeskusta allianssimallilla yhdessä Mehiläinen-ryhmittymän kanssa. Suomessa ei ole koskaan aikaisemmin käytetty allianssimallia asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen ja hyvinvointipalvelukokonaisuuden pidempikestoiseen tuottamiseen.

Smart Tampere -kehitysohjelman budjetti on ensi vuodeksi 1,5 miljoonaa euroa. Tavoite on ohjelman aikana synnyttää 10 000 uutta työpaikkaa. Kaupungin elinkeinorakenteen odotetaan uudistuvan ja elinvoiman kasvavan, mikä houkuttaa kansainvälisiä yrityksiä sijoittumaan alueelle.

www.growsmarttogether.fi

SmartTampere info-nettiin


– Tykkään ajatella, että Smart Tampere -ohjelman myötä Tampere muuttuu City as a Platform -tyyppiseksi paikaksi, sanoi TTY:n professori Tommi Mikkonen (vas.) Smart Tampereen julkistustilaisuudessa. Kuulolla kaupungin elinvoimajohtaja Teppo Rantanen, Cargotecin johtaja Matti Sommarberg ja M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo. Kuva Annikaisa Knuutila