Intohimona työn turvallistaminen

Materiaalin- ja rullankäsittelylaitteita, kuljettimia, monitoiminostimia ja nostoapuvälineitä kehittävän ja valmistavan MeramaTec Oy:n perustaja Jaakko Mäkinen on paitsi keksijä ja myyjä myös työturvallisuuskouluttaja.


Esiteltyään yrityksensä uusimmat nostininnovaatiot hän tähdentää, mikä keksinnöissä on erityisen tärkeää: työturvallisuus. Sen parantaminen teollisuuden nostotöissä, asennuksissa ja kunnossapidossa onkin hänen intohimonsa.
Miltei tuskastuneena hän sanoo, että turvallisuuden laiminlyönneistä seuraa mittaamatonta inhimillistä kärsimystä ja valtavia taloudellisia menetyksiä.

– Mieti: Suomessa käytetään vuosittain lakisääteisten tapaturmavakuutusten korvauksiin noin 600 miljoonaa euroa.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan työtapaturmat aiheuttavat suomalaisille yrityksille vuosittain noin 500 miljoonan euron välittömät kustannukset, välillisten kustannusten arvioidaan nousevan 1,5–2 miljardiin euroon.

Mäkinen laskee vielä, että jos tapaturmien ja poissaolojen kustannukset ovat esimerkiksi 10 miljoonaa euroa vuodessa, niiden kattaminen edellyttää 200 miljoonan lisämyyntiä.

– Kysymyksessä on iso tuottavuuden menetys.

Meramatec X COUNTRY netti

X-Country on yksi MeramaTecin tuotelinja. Telaketjuilla kulkeva erikoisnosturi on näppärä, ketterä, ulottuva ja
notkea: se mahtuu teollisuushissiin ja sen liikeradat mahdollistavat työn ahtaissa ja matalissa tiloissa. Sillä voi
nostaa sekä ihmisiä että tavaroita. Kuva MeramaTec

Liian moni luottaa tuuriin


Työturvallisuus on kyllä paranemaan päin, mutta tekemistä on vielä paljon. Pelastusturvallisuuteen erikoistuneen palveluyrityksen Safetumin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisissa yrityksissä työturvallisuus vaihtelee, ja vain yksi viidestä yrityksestä yltää kiitettävään arvosanaan.
Mäkisen mukaan liian moni luottaa vielä tuuriin.

Enemmän järkeä, vähemmän byrokratiaa

– Mikä on työturvallisuuden parantamisen suurin este? Asenne! Ja ellei johto sitoudu, ponnistelut ovat turhia. Puhutaan kyllä työturvallisuuden parantamisen puolesta, mutta tehdäänkö mitään? Se voi jäädä jalkoihin, kun työtä pitää tehdä yhä nopeammin, tehokkaammin ja tuottavammin.

Suomessa työturvallisuutta katsotaan Mäkisen mielestä myös liian byrokraattisesti. Vaaditaan erilaisia korttikoulutuksia, suojalaseja ja -kenkiä, tuoteturvatiedotteita luettavaksi mapeittain. Oikeat asiat jäävät hoitamatta: käytössä olevat laitteet eivät aina ole CE-merkittyjä vaikka pitäisi olla, niitä ei ole lainmukaisesti katsastettu tai niitä käytetään väärin.
– Turha byrokratia tappaa imun työturvallisuuden parantamiseen ja vaikeuttaa työntekoa. Virkamiesten pitäisi viedä hyviksi havaittuja käytäntöjä eteenpäin, heiluttaa porkkanaa eikä keppiä.

Mäkinen peräänkuuluttaa järjen käytön sallimista, pitäisi saada itse ajatella eikä vain toteuttaa pykäliä, jos ne ilmiselvästi toimivat turvallisuutta vastaan.

– Trukkikuski pitää sinnikkäästi sateellakin suojalaseja, vaikkei niiden takaa näekään mitään. Tämän tapaisia esimerkkejä työmailla on kymmenittäin, Mäkinen hymähtää.

Niinpä MeramaTecin yhtenä tuotteena on myös työturvallisuuskoulutus ja -konsultointi. Sen kysyntä kasvaa koko ajan. Kesän aikana Mäkinen itse oli turvallisuuskoordinaattorina parin sadan työntekijän lämpölaitostyömaalla Rovaniemellä. Iso tunnustus yrityksen yhteiskuntavastuullisesta työstä tuli vuonna 2013, kun Mäkinen kutsuttiin luennoimaan EU:n työturvallisuus- ja työterveyskonferenssiin Irlantiin.

Seitsemän patenttia

Jaakko Mäkisellä on 35 vuoden kokemus konepajateollisuuden laitteista. Yrityksen keksinnöt perustuvatkin ”ruohonjuuritason” tietämykseen sekä havaintoihin työturvallisuuspuutteista teollisuuden asennuksissa ja kunnossapidossa. Ne perustuvat myös taantuman hiljaisiin aikoihin, jotka virittivät keksimään uutta. Rullankäsittelylaitteissa, kuljettimissa ja nostimissa on viiden viime vuoden kehitystyön tuloksena syntynyt seitsemän patenttia. Tuotteiden, menetelmien ja turvallisuuden kehittämisen takana on koko organisaatio ”120 lasissa”.

– Uutta kehitettäessä kriteereinä ovat laatu, luotettavuus, tuottavuus ja turvallisuus. Mietitään, miten helpottaa, nopeuttaa ja turvallistaa työtä. Laatua ja tuottavaa turvallisuutta on myös se, että tuote, jota nostetaan ja käsitellään, pysyy ehjänä. Turvallisuus on myyntiargumenttina tärkeä, ja ostajatkin osaavat jo sitä vaatia.

MeramaTec on perustettu vuonna 1982. Yrityksessä on kuusi työntekijää. Vientiä viritetään, jälleenmyyntiä Ruotsiin on jo.

Meramatec-Jaakko-Mäkinen-Olavi-Toivola-netti


– Yrittäjän taival on vaatinut sinnikkyyttä, yhteiskunnan tuki on ollut vähäistä. Yrityskummi on ollut hyvä sparraus- ja
keskustelukaveri, kontaktien välittäjä ja tukija, Jaakko Mäkinen sanoo. Yrityskummi Olavi Toivola huomauttaa, että
MeramaTec on aina – vaikeimpinakin aikoinaan – ollut kannattava yritys. – Kyllä yhteiskunnan tulisi tukea luovaa työtä
ja innovaatioita tekeviä pk-yrityksiä enemmän ja rohkeammin kuin se nyt tukee. Kuva Annikaisa Knuutila


Etusivulla: Jukka Plihtari (keskellä) ja Timo Rajaniemi X-country-erikoisnosturia rakentamassa. – Tuote kehitettiin
vastaamaan tehokkaaseen ja turvalliseen nostamiseen vaikeakulkuisessa maastossa ja ahtaissa tiloissa, toimitusjohtaja
Jaakko Mäkinen kertoo. Kuva Annikaisa Knuutila